Skip to main content
SEO optimering ökar ranking i Google

Vad är SEO? Allt du behöver veta om sökmotoroptimering

I dagens digitala samhälle vill alla att deras webbsidor ska synas högst upp på sökmotorer såsom Google, för att överhuvudtaget få trafik till webbsidan. Det är dock inte något som sker per automatik. Faktum är att det finns en hel vetenskap kring att få sin webbsida att få ett ökat antal besökare, och den kallas SEO-optimering.

Nu undrar du kanske: vad är SEO? Jo — SEO betyder Search Engine Optimization, eller sökmotoroptimering, och handlar om att inkorporera de metoder som krävs för att få fler besökare till en webbsida. Man pratar främst om att rankas högt på Google, och att få Google att premiera hemsidan genom att använda rätt formuleringar och teknisk data. Detta är ytterst viktigt för att:

  • Nå ut till relevanta användare samt potentiella kunder;
  • Varumärket ska stärkas;
  • Hemsidan ska få ett gott rykte.

SEO är även en form av marknadsföring: SEO marknadsföring. Detta innefattar att använda SEO-principer och -metoder för att marknadsföra sin webbplats online, vare sig det handlar om att hamna bra till på Google eller att få andra webbplatser att länka till din egen webbsida. En sådan typ av marknadsföring är ovärderlig i vår nätbaserade värld där företag och dylikt får liv genom att synas via onlinemedier.

Hur fungerar SEO och varför är det viktigt?

Så — vad är SEO-optimering mer specifikt? SEO är de olika metoder som används för att få webbsidan att hamna högt upp på exempelvis Google för att internetanvändare lättare ska hitta dit. Alla sökmotorer, inklusive Google, har nämligen en så kallad crawler, eller sökrobot, som hämtar information från alla webbsidor för att ta reda på vilken som är mest relevant för internetanvändaren i fråga. Om webbsidan presterar bra och verkar tillräckligt intressant för användaren så rankas den högre upp, och får därmed många procent högre klick och bättre engagemang. Det är SEO Google i ett nötskal. I samband med snabbt föränderliga algoritmer är det viktigt att hålla ett öga på de viktigaste trenderna. För mer information, se artikeln [”SEO 2025: De viktigaste trenderna du behöver veta”].

Det finns dock en distinkt skillnad i hur de olika SEO-metoderna grupperas, och dessa benämns ofta som on-page och off-page SEO. On-page SEO handlar främst om det som sker på hemsidan — alltså att den fungerar som den ska och har relevant och intressant innehåll. Off-page SEO handlar snarare om vad som sker utanför hemsidan, exempelvis på andra hemsidor eller medier. Här talar man främst om så kallade backlinks, vilket alltså är länkar från andra hemsidor till den aktuella hemsidan.

Kort sagt är det otroligt viktigt att optimera sin webbplats för att nå ut till internetanvändare och potentiella kunder, och det är sällan något man lyckas med på egen hand utan tidigare erfarenhet. Därför är det viktigt med SEO hjälp från företag som faktiskt vet hur man går tillväga. Det är en avgörande investering om man har en webbplats som behöver utvecklas till det bättre.

De viktigaste delarna av sökmotoroptimering

För att besvara frågan “vad är sökmotoroptimering?” mer ingående vill vi behandla de olika metoderna som används inom SEO. Det finns nämligen tre specifika grupperingar som är bra att ha ett grepp om.

Vi har redan, i korthet, nämnt on-page SEO optimering. Men för att beskriva det mer konkret handlar det om att inkorporera särskilda sökord på webbplatsen som överensstämmer med de sökord användare skriver in i sökmotorn. Det handlar också om att ha ett relevant innehåll på webbsidan så att besökaren stannar kvar snarare än att söka vidare. Annan metadata, såsom sidtiteln och metabeskrivningen, behöver också vara optimerad för att on-page SEO:n ska vara riktigt lyckad. Det avgör trots allt användarens första intryck av webbsidan.

Off-page SEO är också viktig, då det visar hur populär och relevant hemsidan är på andra håll. Här handlar det om bra SEO marknadsföring, där webbsidan blir länkad till på andra webbsidor genom backlinks. Andra varianter kan vara att webbplatsen omnämns av en auktoritär sida eller helt enkelt ses som ansenlig, fastän inga länkar är inblandade. Att arbeta med sociala medier och sociala signaler för att få bra engagemang kan också leda till att användare vill använda webbplatsen.

När det gäller den tredje grupperingen, teknisk SEO, handlar det bland annat om bildanvändning, URL och rubrikstruktur. Det underlättar att sökroboten hittar till och premierar webbsidan. Man talar bland annat om mobilanpassning, tydliga URL-strukturer, interna länkar, god användning av HTML-taggar, strukturerad data, att sidan är snabb samt att allt fungerar rent tekniskt.

Vad betyder sökordsoptimering och hur används det?

Många svarar “sökord” när man ställer frågan “vad betyder SEO?”. Just sökord är nämligen en viktig del av processen av SEO-optimering, då sökord är vad användaren anger i sökmotorn och vad som kopplar hen till just din webbplats.

Så — vad är sökordsoptimering? Din webbplats behöver innehålla relevanta ord för besökaren. Om du exempelvis marknadsför en glassbutik bör din webbplats innehålla ord som “glass”, och gärna ha en lokal SEO som omnämner placeringen av din butik. Det räcker dock inte, utan du behöver även inkorporera så kallade long-tail keywords såsom “hemgjord glass” eller “glassbutik i Stockholm” för att nå ut till din specifika målgrupp och slippa konkurrensen som finns kring ett enstaka sökord. Att identifiera en sökintention och överensstämma innehållet på din webbplats efter den är också av största vikt för att nå ut till rätt användare.

När du optimerat din webbplats innehåll efter rätt sökord kommer Google avgöra relevansen av innehållet och ranka webbplatsen därefter. Något som kan sänka relevansen för såväl sökmotorn som besökaren är om du spammar din webbsida med ord snarare än att inkorporera dem på ett naturligt sätt. Detta kan vara svårt att lyckas med själv, så ta gärna in hjälp vid behov.

Vanliga misstag inom SEO och hur du undviker dem

En hel del verksamheter som knappt kan svara på frågan “vad är SEO optimering?” eller ens “vad står SEO för?” ger sig ändå på att SEO-optimera sin webbsida själva. Vid sådana fall uppstår ibland problem. Detta kommer vi nu i korthet behandla så att du slipper begå de vanligaste misstagen:

  1. Överoptimering: Att trycka in sökord i var och varannan mening, i footern eller rubriker kommer inte att hjälpa din webbsida. Det kommer snarare att få den att verka oseriös och dessutom ge en känsla av spam, för att inte tala om att innehållet blir svårt att ta del av. Det gillar varken sökmotorn eller besökaren.
  2. Felaktig länkstrategi: Många webbsidor pepprar besökaren med interna länkar på webbsidan, vilket gör den svår att navigera och jobbigt att använda. Detsamma gäller backlinks med bristande kvalitet, som kanske inte ens leder till en fungerande sida.
  3. Brist på regelbunden uppdatering: Om du aldrig uppdaterar innehållet på din webbsida riskerar du att rankas lägre på Google och få färre träffar. Det är bättre att se till att ditt innehåll förblir relevant och konkurrenskraftigt, samt att det anpassas efter sökmotorernas krav som uppdateras från och till. Det är inte ett engångsjobb att inkorporera en strategi för SEO, utan det kräver kontinuerligt arbete.

Vi rekommenderar i första hand att söka SEO hjälp. Både för att undvika misstagen men också för att optimera din webbplats på ett sätt som är skräddarsytt för just din situation.

Så kommer du igång med SEO – Enkla steg för nybörjare

Nu har du fått svar på frågan “vad är sökmotoroptimering?” och de olika principerna som inkorporeras vid en SEO optimering. Så nu vill du säkert sätta igång med att optimera din egen webbplats. Då är det bäst att följa dessa steg:

  1. SEO-strategi: Skapa en välfungerande strategi som är anpassad för din verksamhet och webbplats, och som du kan upprätthålla efter tid. Det kan exempelvis handla om att vara aktiv på sociala medier och att skapa ett gott rykte, eller att optimera webbsidan så att den fungerar felfritt rent tekniskt.
  2. SEO-verktyg: Använd de verktyg som finns på marknaden för att analysera din webbsidas prestanda och förbättra eventuella brister eller problem. Detta kan exempelvis inkludera en sökordsplanerare, ett granskningsverktyg, eller en backlink tracker.
  3. SEO-resultat: Mät dina resultat kontinuerligt med pålitliga verktyg och se till att du ständigt uppdaterar din strategi utefter vad som fungerar och ger konkreta resultat. Kontrollera exempelvis klickfrekvens, organisk trafik, sidvisningar, sessionstid och konverteringsfrekvens, och glöm inte att testa nya vägar om du känner att det krävs.
  4. SEO-hjälp: Våga söka hjälp från yttre parter för att se till att din webbsida presterar så bra som möjligt och rankas högt på sökmotorer såsom Google. SEO Google är nämligen inte helt enkelt för en nybörjare, så var inte rädd för att ta hjälp till en början.

Om du letar efter en pålitlig SEO-partner i Sverige hjälper vi gärna till! Våra tjänster är tillgängliga i flera städer:

2025, Google, SEO