Skip to main content
Hemsida kostnad och webbhotell pris

Vad kostar en hemsida? Allt om priser, domäner och webbhotell

För att kunna driva ett företag eller verksamhet i vår samtid är det nästan omöjligt att slippa undan kostnaden av att skapa och driva en webbsida. Många mindre verksamheter väljer att använda sociala medier i ett tidigt skede, men det krävs en faktisk hemsida för att ge ett gediget och seriöst intryck till kunder eller besökare. Dessutom kräver många verksamheter bokningssystem, betalsystem eller liknande funktioner, vilket är lättast att sköta genom en skräddarsydd webbplats.

Nu undrar du kanske — vad kostar en hemsida? Det är svårt att svara på vilket pris hemsidan får på rak arm utan att ha all information om vilken typ av webbsida som ska skapas och upprätthållas. I detta blogginlägg kommer vi dock försöka besvara frågan genom att behandla de olika faktorerna som påverkar en kostnad för hemsida, och vilka punkter som behöver räknas med. Det är till exempel stor skillnad på en enkel hemsida, en företagswebbplats och en e-handelsplattform. En företagswebbplats kräver fler nycker och därmed mer programmering och prestanda än en enkel hemsida. Och en e-handelsplattform är än mer krävande. Vill du skapa en professionell webbutik? Läs mer om hur du kan skapa en webbutik anpassad för dina behov.

I priset behöver du som vill införskaffa en webbsida även räkna med kostnader för:

  • Domän;
  • Webbhotell;
  • Designkostnader;
  • Eventuell support och utveckling. Vill du säkerställa att din webbplats alltid är uppdaterad och fungerar smidigt? Läs mer om våra tjänster för underhåll av webbplatser

Vad kostar det att skapa en hemsida från grunden?

Så — vad kostar det att göra en hemsida? Det beror på typen av webbplats samt vilken hjälp du anlitar. För att skapa en webbsida behövs nämligen en noga anpassad webbdesign och webbutveckling, och det kan kosta från ett par tusenlappar till över 100 000 kr.

Om du väljer att skapa en hemsida med hjälp av en yttre part, är några av de vanligaste:

  • WordPress: Onlinetjänsten WordPress låter dig skapa en egen hemsida enkelt. WordPress priser varierar beroende på paketet du väljer, men om du exempelvis ska starta en e-handelsida behöver du troligtvis deras “Commerce”-paket vilket kostar 890 kr/månaden. Annars finns det årspaket och dylikt, samt mindre fördelaktiga paket, som sänker priserna avsevärt.
  • Wix: En annan välkänd onlinetjänst för att skapa hemsidor är Wix, vars priser varierar minst lika mycket som WordPress. Deras “Elite”-paket kostar exempelvis från €149 (ca 1600 kr) i månaden, men det finns även enklare baspaket för endast €12 (ca 130 kr)/månaden.
  • Anpassad kod: Om du vill anställa en webbyrå eller webbutvecklare för att skapa en webbplats som är helt anpassad för dig, kommer priserna troligtvis att stiga. Dock blir det mer av en engångskostnad, och det kan skilja rejält mellan olika aktörer. Men du kan räkna med mellan 10 000 och 100 000 kr, beroende på vilken typ av hemsida du behöver.

När det gäller valet av webbutvecklare och vilket pris hemsidan får är engångskostnaderna kontra de löpande kostnaderna också avgörande. De fasta kostnaderna inkluderar själva webbdesignen, inklusive bilder, text och liknande. De löpande kostnaderna handlar snarare om domän, webbhotell osv., och dessa inkluderas ibland i onlinetjänsternas månadspaket.

Vad kostar en domän och webbhotell per år? (200-250 words)

Nu ska vi behandla vad de löpande kostnaderna hamnar på, vilket är aningen enklare att besvara än ovanstående frågor. Frågan “vad kostar en domän per år?” har dock fortfarande inte ett helt rakt svar. Det är nämligen så att en .se-domän utan ytterligare tillägg eller finesser kostar omkring 170-250 kr per år exklusive moms. Dock finns det många andra alternativ som är otroligt mycket dyrare, uppåt 50 000 kr per år.

Ett webbhotell varierar också i pris, beroende på om du väljer ett premium- eller budgetalternativ. Det finns nämligen budgetalternativ för så lite som 1 kr/månaden första året, till premiumalternativ som kostar 1000 kr/månaden. Ett webbhotell pris påverkas även av vilken typ av hotell man talar om. Dessa är de vanligaste:

  • Delat webbhotell: Fördelen med ett delat webbhotell är att det är billigt och enkelt, och det innebär att din webbsida delar server med andra webbsidor. Det kan liknas vid att dela boende med flera andra, och kan sänka din kostnad för hemsidan rejält.
  • VPS: Det andra alternativet, som är aningen dyrare men fortfarande såväl flexibelt som budgetvänligt, är VPS (Virtual Private Server). Detta kan liknas vid att hyra en kontorsplats i en kontorsbyggnad, och innefattar både frihet och möjligheter.
  • Dedikerad server: Ett tredje alternativ är en så kallad dedikerad server, vilket ofta är det dyraste alternativet. Detta passar utmärkt för stora webbplatser med mycket trafik, där det krävs att servern är reserverad till en enstaka kund som behöver pålitlig och snabb prestanda trots stora påfrestningar.

Vad kostar en hemsida per månad?

Vad kostar en domän per år

Du kanske fortfarande har svårt att besvara frågan “vad kostar en hemsida per månad?”, då det skiljer sig åt så mycket. Men det hamnar oftast på mellan 300-500 kr/månaden för en medelstor webbplats. En kostnad för hemsida kan dock bli långt mycket lägre, och högre, än så.

Några ytterligare månadskostnader som kan vara bra att räkna med kan vara:

  1. Uppdateringar: Du kan upptäcka att hemsidan behöver uppdateringar efter ett tag, och då kan du behöva anlita en webbutvecklare igen. De tar vanligtvis mellan 600-1000 kr/timmen, men kan rädda din hemsida.
  2. Säkerhet: Ett så kallat SSL-certifikat är något som de flesta hemsideägare betalar för, för att säkerställa att hemsidan är trygg. Ett sådant kan variera en hel del i kostnad, från 60 kr till 18 000 kr/året.
  3. Teknisk support: Din webbplats kommer troligtvis behöva hjälp med support för att fungera över tid. Behöver du hjälp med drift och förvaltning av din webbplats? Läs mer om våra tjänster för drift och förvaltning. Det är en svår kostnad att uppskatta, men räkna med att anställa en webbutvecklare för jobbet eller att det ingår i onlinetjänster såsom Wix eller WordPress pris.

Enkla sätt att sänka månadskostnaderna är att betala en engångskostnad vid skapandet av hemsidan, och sedan välja budgetalternativ på domän, webbhotell och de övriga löpande kostnaderna. Eller så väljer du onlinetjänsternas budgetvänliga månadspaket.

Hur väljer man det bästa alternativet för sin budget?

Att besvara frågan “vad kostar det att göra en hemsida?” är som du märker inte helt lätt, då du behöver fundera på följande: Behöver hemsidan vara budget, standard eller premium? Svaret på den frågan kan leda dig vidare till vilket pris din hemsida kan landa på. Är det en enkel hemsida räcker det kanske med ett budgetpaket via en onlinetjänst. Om du ska starta en e-handelssida kan du istället behöva räkna med en större budget för såväl fasta som löpande priser.

För att hitta rätt domän, webbhotell och plattform för ditt specifika projekt behöver du även fundera på hur engagerad du vill vara. Om du ska anlita hjälp för varje uppdatering, säkerhetsåtgärd och dylikt, kan du spara pengar men behöva lägga ut mer tid och energi. En onlinetjänst som Wix eller WordPress priser kan tyckas hamna lite högre, men då är många fördelar inkluderade.

Du kan maximera värdet för din webbplats genom att konsultera med någon som förstår dina särskilda önskemål, och som kan erbjuda en offert som är tydlig och fördelaktig. Behöver du professionell hjälp med att skapa och hantera din webbplats? Kontakta oss på Webgiant och läs mer om våra tjänster. Då kan du jämföra den med andra onlinetjänster och de månadskostnader vi tagit upp i detta blogginlägg, och därmed anpassa din budget efter din situation.

Priset din webbsida landar på är helt upp till dig, men kom ihåg att det kan vara värt att investera i en bra webbplats av bra webbutvecklare. Då tjänar du säkert ihop pengarna inom kort, och med stora utvecklingsmöjligheter på köpet.

Hemsida